פתגם רוסי אומר: "לא בודקים את השיניים של סוס שקיבלת במתנה" מכך אני למדה שמצבן של שיני הסוס מעידות על מצב הסוס כולו.
לאבותינו היו שיניים בריאות
אחד הדברים הכי מדהימים שנחשפתי אליהם בלימודי התזונה הוא המחקר של רופא השיניים דר' וסטון פרייס, אשר נסע וביקר במקומות נידחים בכל העולם וחקר את מצב השיניים, מצב הבריאות הכללית והתזונה של ילידי המקום. פרייס תיעד ופרסם את מימצאיו בספר שיצא ב 1939 ונקרא "תזונה והתנווות פיסית". הוא מצא שבחברות שניזונו מהתזונה המסורתית המקומית, לילדים היו שיניים ישרות ובריאות ולמבוגרים היו מעט מאוד חורים בשיניים וגם לא סבלו ממחלות דגנרטיביות (כמו מחלות לב, סכרת וסרטן).
לעומת זאת, ילידים שנחשפו לתרבות המערבית ואימצו את התזונה המודרנית שכוללת הרבה קמח וסוכר, ילדיהם פיתחו שיניים עקומות, וההורים סבלו יותר ממחלות דגנרטיביות. מסקנתו של פרייס היתה שיש קשר הדוק בין הבריאות הכללית, בריאות הפה, והתזונה. בכתבה זו ארחיב על נושא בריאות הפה.
כילדים כולנו למדנו שחשוב לצחצח שיניים ורבים מאיתנו עושים זאת פעמיים ביום, ועם זאת, רופאי השיניים אינם מחוסרי עבודה. כולנו סובלים מחורים בשיניים במקרה הטוב, וחלקנו זקוקים לשיקום הפה העולה עשרות אלפי שקלים במקרה הגרוע.
רק משוגעים ממשיכים לעשות אותו דבר ומצפים לתוצאה שונה אלברט איישטיין
לאחרונה קראתי ספר מצוין בהוצאת פוקוס שנקרא: "מה שלא ידעת על בריאות הפה עלול לסכן את בריאותך" מאת רופא השיניים דר' מייקל בונר. בספר מסביר דר' בונר את הקשר בין דלקת חניכיים ומחלות סיסטמיות בגוף כמו טרשת העורקים שגורמת להתקפי לב ושבץ מוחי. דלקת חניכיים היא בעיה שרבים סובלים ממנה. בשלב הראשון היא גורמת לריח רע מהפה ודימום כאשר מצחצחים שיניים, ובשלבים מתקדמים יותר היא גורמת לנסיגת חניכיים, אבדן עצם ולבסוף אבדן של השיניים.
דלקת חניכיים נגרמת משאריות של מזון שנתקעות בכיס שבין השן והחניכיים, התרבות של מיקרואורגניזמים (חיידקים, וירוסים ופטריות) באיזור זה, ותהליך של רקבון ופירוק של שאריות המזון ע"י החיידקים. נוצרת דלקת חלשה ותגובה חיסונית לחיידקים שבפה, מצב שהרבה פעמים לא גורם לכאב, ולכן אנשים לא מתיחסים אליו ברצינות. חומרים אשר נוצרים כתוצאה מהדלקת חודרים לדם, ומשם הם עוברים לכל הגוף וגורמים נזקים ומצב דלקתי כרוני כלל מערכתי. בניתוחים שלאחר המוות מצאו פלאק שמכיל חיידקים שמקורם בשיניים בעורקים של חולים שמתו ממחלת לב. בתאי השד תוצרי הדלקת גורמים לגדילה מואצת ולמוטציות, ובכך תורמים להתפתחות והתפשטות של סרטן. אחד המדדים שניתן לבדוק בבדיקות דם לגלות מצב של דלקת כלל מערכתית הוא CRP.
מחקר משבדיה מצא קשר בין דלקת חניכיים כרונית, שעליה העידו טוחנות חסרות, לבין סרטן שד. המחקר בדק יותר מ 3000 נשים בגילאים שבין 30 ל 40 לאורך תקופה של 16 שנים. נשים שדיווחו שהן סובלות מדלקת חניכיים כרונית או שאיבדו שיניים בשל עששת היו בעלות הסתברות של יותר מפי 2 להיות מאבחנות עם סרטן שד מאשר נשים עם חניכיים בריאות [1]. מחקר מטה אנליזה משנת 2018 מסין מצא שדלקת חניכיים קשורה לעלייה ב 22% בסיכון לחלות בסרטן השד [2].
צחצוח השיניים עם המשחות הרגילות רק גורם נזק
במבוא של ספרו דר בונר מסביר מדוע צחצוח השיניים עם משחות השיניים הרגילות שקונים בסופר ובפארמים עושה יותר נזק מתועלת:
"העובדה היא שאם מישהו יחליט היום לנסות לטפל , או אפילו להבריא את דלקת החניכיים שיש להם ע"י שינוי של הרגלי הגיינת הפה, רוב הסיכויים הם שהם לא ינחלו הצלחה, ושהם יגרמו יותר נזק לבריאותם ע"י שימוש במוצרים אשר לכאורה נועדו להלחם בדלקת חניכיים – מוצרים שבעצם מזיקים כמו משחות השיניים ומי הפה שנמכרים במרכולים. ... לרוע המזל רוב הצרכנים משתמשים ללא ידיעתם במוצרי הגיינת פה שמכילים חומרים הידועים כמזיקים לבריאות, וחומרים אלה נספגים בקלות דרך הרקמה הרכה והעדינה שיש בפה. האם מישהו מאמין באמת שלאנטיפריז (פרופילן גליקול), פורמלדהיד, SLS, SLES, סודיום הידרוקסיד ואפילו טריקלוזן, שהוא קוטל חרקים רשום ודומה במבנה שלו לדיוקסין, יש יתרונות בריאותיים כלשהם כאשר הם נספגים דרך רקמות הפה בדרכם להיאגר בגוף? אני בספק, אבל לצערי, שניים או יותר מחומרים אלה מצויים במשחת השיניים בה אתם משתמשים עכשיו"
אחד הכימיקאלים שדר' בונר ציין, טריקלוזן, הוא חומר חיטוי קוטל חיידקים, שידוע כחומר משבש הורמונים. חומרים אלה פועלים ע"י שהם נקשרים לקולטני ההורמונים בגוף וגורמים לגוף להגיב כאילו הופעל ע"י ההורמון. הימצאות חומרים אלה במשחת שיניים ובמוצרי טיפוח אחרים הם אחד הגורמים שנשים רבות סובלות משלטית אסטרוגן, מצב שגורם לדימום מוגבר וכאבים במחזור, תסמונת קדם וסתית ותופעות נוספות. אנו עדים היום גם להתבגרות מוקדמת של ילדות, שאף היא תוצאה של החשיפה שלנו לכימיקאלים משבשי הורמונים.
כיצד לטפל בשיניים ולמנוע דלקת חניכיים?
דר' בונר ממליץ על השגרה הבאה לשמור על בריאות החניכיים:
צחצוח השיניים פעמיים עד שלוש פעמים ביום אחרי הארוחות עם מברשת שיניים רכה ומשחת שיניים מחומרים טבעיים בלבד. בספר הוא ממליץ על המותגים הבאים: BGSE toothpaste, Jason, Tom's of Maine. ניתן להשיג משחות שיניים ללא חומרים מזיקים בחנויות הטבע.
פעם ביום לנקות את המרווחים בין השיניים עם חוט שיניים, רצוי אחרי הצחצוח.
רצוי להשתמש גם במנקה לשון כדי להסיר מהלשון את שכבת המיקרואורגניזמים שמכסה אותה. ניקוי הלשון עוזר למנוע ריח רע מהפה.
למי שיש דלקת חניכיים ממליץ דר' בונר שימוש יומיומי במכשיר ניקוי בסילון מים ממוגנטים. זהו מכשיר שמשפריץ מים בלחץ מפיה צרה בה משתמשים לנקות את האזור שבין החניכיים לשיניים. המותגים המומלצים הם Hydrofloss ו OxyCare 3000.
שיטה עתיקה חדשה: "משיכת שמן"
שיטה שנהוגה ברפואה האיורודית ההודית זה מאות שנים לניקוי וחיטוי הפה נקראת גנדושה, ומתורגמת באנגלית ל"oil pulling". לפי שיטה זו לוקחים כף של שמן קוקוס או שמן שומשום, מחזיקים את השמן בפה בין 10 ל 20 דקות ומסובבים אותו בין השיניים. השמן מושך את החיידקים והרעלים מהפה ועוזר למנוע עששת ודלקת חניכיים. בהודו משתמשים בשיטה זו כדי למנוע ולטפל בעששת, למנוע ריח רע מהפה, לטפל בחניכיים מדממות, להלבין את השיניים, לעזור לשפתיים סדוקות ולחזק את מערכת החיסון.
משיכת שמן היא אחת השיטות הטבעיות היעילות ביותר לשמירה על הגיינת הפה. במאמר משנת 2011 [3] כותבים החוקרים:
"משיכת שמן היא שיטה איורודית עתיקה ויעילה לניקוי רעלים אשר לאחרונה מתחילה להיות פופולרית ברפואה המשלימה והאלטרנטיבית לטיפול בבעיות בריאות רבות. בעזרת שיטה זו אפשר להפחית את הצורך בניתוחים ותרופות עבור מספר מחלות כרוניות. התרפיה בעזרת השמן מונעת וגם מרפאה. מה שמרגש בשיטה זו היא הפשטות שלה. האיורודה מייעצת לגרגר שמן כדי לטהר את המערכת כולה: שכן לפי האיורודה כל אזור בלשון קשור לאיבר אחר כגון הכליות, הריאות, הכבד, הלב, המעיים, הקיבה, המעי הגס ועמווד השדרה, בדומה לרפלקסולוגיה ורפואה סינית."
הפסקה הזו מסבירה מדוע הפעולה של ניקוי רעלים שעושה השמן פועלת מעבר לפה ומגיעה לגוף כולו. חמישה מחקרים מדווחים על היעילות של משיכת שמן בשמירה על הגיינת הפה:
חוקרים מהמחלקה לרפואת שיניים לילדים בטמיל נדו שבהודו מצאו שמשיכת שמן מפחיתה את כמות חיידקי סטרפטוקקוס מוטאנס, שהוא גורם מרכזי בהיוצרות עששת, ברוק ובפלאק בשיניים של ילדים [4].
חוקרים מהמחלקה לרפואת שיניים לילדים בצ'נאי שבהודו, מדווחים שמשיכת שמן מפחיתה את כמות המיקרואורגניזמים האירוביים בפלאק בפיותיהם של ילדים שיש להם דלקת חניכיים [5].
אותם חוקרים מצ'נאי מצאו שמשיכת שמן יעילה לפחות כמו שימוש במי פה לשיפור מצב של ריח רע מהפה והפחתת מספר החיידקים שגורמים לכך [6].
מחקר נוסף מצא שמשיכת שמן קוקוס מפחיתה פלאק אצל הסובלים מדלקת חניכיים בזכות תכולת החומצה הלאורית שיש בשמן קוקוס [7].
מחקר שבחן את היעילות של משיכת שמן במניעת ריחות רעים מהפה [8] מצא ששימוש בשמן שומשום יעיל כמו שימוש במי פה המכילים chlorhexidine.
איך לעשות משיכת שמן
דבר ראשון אחרי הקימה בבוקר שמים כף שמן קוקוס בפה ומסובבים אותו בין השיניים תוך כדי שמתלבשים ועושים את שאר התארגנויות הבוקר. עושים זאת למשך 10 – 20 דקות. יורקים את השמן (לפח! לא לכיור כי שמן בביוב גורם לסתימות). שוטפים את הפה עם מים. אפשר לצחצח שינים אחרי ארוחת הבוקר כרגיל. מספיק 3-5 פעמים בשבוע כדי לראות תוצאות. אפשר לשדרג את התהליך ע"י הוספה של שמנים אתריים. לשמנים אלה יש תכונות נוגדות חיידקים ונוגדות פטריות. חשוב להשתמש בשמנים שמותרים לשמוש פנימי. אני ממליצה על שמן מנטה שנותן תחושה מרעננת, שמן מרוה שהוא אנטי בקטריאלי, ושמן ג'וניפר שידוע כמגן על החניכיים. מספיקה טיפה אחת מכל שמן.
מקורות
Söder B, Yakob M, Meurman JH, Andersson LC, Klinge B, Söder PÖ. Periodontal disease may associate with breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2011;127:497–502.
Shao J, Wu L, Leng WD, Fang C, Zhu YJ, Jin YH, Zeng XT, Periodontal Disease and Breast Cancer: A Meta-Analysis of 1,73,162 Participants, Front Oncol. 2018 Dec 12;8:601. doi: 10.3389/fonc.2018.00601. eCollection 2018
Abhinav Singh and Bharathi Purohit, Tooth brushing, oil pulling and tissue regeneration: A review of holistic approaches to oral health, J Ayurveda Integr Med. 2011 Apr-Jun; 2(2): 64–68.
Asokan S, Rathan J, Muthu MS, Rathna PV, Emmadi P; Raghuraman; Chamundeswari.' Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: a randomized, controlled, triple-blind study. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2008 Mar;26(1):12-7
Asokan S, Emmadi P, Chamundeswari R. Effect of oil pulling on plaque induced gingivitis: a randomized, controlled, triple-blind study. Indian J Dent Res. 2009 Jan-Mar;20(1):47-51.
Asokan S, Kumar RS, Emmadi P, Raghuraman R, Sivakumar N. Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: a randomized controlled pilot trial. Effect of oil pulling on halitosis and microorganisms causing halitosis: a randomized controlled pilot trial. J Indian Soc Pedod Prev Dent. 2011 Apr-Jun;29(2):90-4. doi: 10.4103/0970-4388.84678
Faizal C. Peedikayil, Prathima Sreenivasan, Arun Narayanan, Effect of coconut oil in plaque related gingivitis — A preliminary report, Niger Med J. 2015 Mar-Apr; 56(2): 143–147
Sood P, Devi M A, Narang R1, V S, Makkar DK. Comparative efficacy of oil pulling and chlorhexidine on oral malodor: a randomized controlled trial, J Clin Diagn Res. 2014 Nov;8(11):ZC18-21. doi: 10.7860/JCDR/2014/9393.5112. Epub 2014 Nov 20.
コメント