top of page

המעיטי או המנעי מצריכת אלכוהול

טיפ #7

כמה פעמים בשבוע את שותה יין, בירה או משקה אחר? אם זה יותר משלוש פעמים, כדאי לך להמשיך לקרוא. צריכה של אלכוהול מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן שד.

נשים ואלכוהול

ברוב החברות שבהן נפוצה שתיית אלכוהול, גברים שותים יותר מנשים. בשל כך, גברים נוטים יותר לסבול מבעיות הקשורות לאלכוהול. אם זאת, בעשרות השנים האחרונות, הפער בין גברים ונשים הולך ומצטמצם גם בצריכה של אלכוהול, וגם בשכיחות של הבעיות הנובעות מכך.

המכון לחקר האלכוהול בבריטניה מצהיר שיש התייצבות של צריכת האלכוהול בקרב נשים בשנים האחרונות. אולם, צריכת האלכוהול שכיחה מאוד בקרב מתבגרות, כאשר ישנם אזורים שבהם נערות מתבגרות נוטות לשתייה מוגזמת כמו הבנים. מגמה זו היא סיבה לדאגה רבה מכיון ששתיית אלכוהול היא אחד מגורמי הסיכון הידועים לסרטן שד יחד עם חוסר פעילות גופנית, גלולות למניעת הריון, טיפול הורמונאלי לגיל המעבר, הסטוריה משפחתית של סרטן שד, הריון בגיל מאוחר או בכלל לא, מחסור בויטמין D, וחשיפה כרונית לחומרי הדברה, PCB, חומרים מעכבי בעירה, וסוגים מסוימים של פלסטיק.

אלכוהול וסרטן שד

אפילו שתייה קלה עד מתונה, כמו שתיה של משקה אחד ביום (או שבעה בשבוע), מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן שד. נשים ששותות משקה אחד ביום מגדילות את הסיכון ב 11%. מחקר אחד הראה שהסיכון גדל פי 2.5 לנשים ששתו שני משקאות ביום. עדיף להמנע לחלוטין משתיית אלכוהול, ולשמור זאת לחגים והזדמנויות חגיגיות בלבד, או לפחות להפחית את הכמות לפחות משלושה משקאות בשבוע.

כיצד אלכוהול מגביר את הסיכון?

החוקרים זיהו מספר דרכים בהן האלכוהול עלול להגדיל את הסיכון לסרטן, כולל:

  • כאשר הגוף מפרק את האתנול שבמשקה אלכוהולי הוא מייצר אצטאלדהיד שהינו חומר רעיל וכנראה גם מסרטן; אצטאלדהיד עלול להזיק ל DNA (החומר הגנטי שמרכיב את הגנים) וגם לחלבונים בגוף.

  • היוצרות של רדיקלים חופשיים (חומרים כימיים פעילים הגורמים להתחמצנות) אשר עלולים לפגוע ב DNA, בחלבונים, בשומנים דרך תהליך החמצון.

  • פגיעה ביכולת של הגוף לעכל ולספוג חומרי מזון חשובים, שהמחסור בהם נקשר לסרטן, כמו חומצה פולית, ויטמין C, ויטמין D, ויטמין E, וקרטנואידים.

  • עלייה של רמת האסטרוגן בדם, הורמון נשי שרמה גבוהה שלו נמצאה קשורה לסרטן שד.

  • פגיעה ביכולתו של הכבד לפרק חומרים רעילים אחרים – ובכך עלייה בעומס הרעלים בגוף.

  • העלאת רמת הסוכר בדם ובעקבות כך רמת האינסולין, אשר מגבירים את הסיכון לסרטן שד.

  • משקאות אלכוהוליים כוללים לעיתים קרובות חומרים מסרטנים שמוספים למשקה בזמן התסיסה והייצור, כמו ניטרוסמינים, סיבי אסבסט, פנולים, ופחמימנים.

מה לעשות במקום?

פעמים רבות מתחשק לנו משקה כאשר אנו זקוקות להרגע, או לשחרר מעצורים. פעם הבאה שאת יוצאת עם חברים או הולכת למקרר לקחת משקה, נסי את אחד התחליפים הבאים: 1) סודה עם חתיכת לימון או ליים; 2) מעט מיץ ענבים עם סודה; 3) תה קמומיל או תה בזיליקום קדוש, שניהם עוזרים להירגע וגם מונעים סרטן שד; 4) שבי בתנוחה נוחה ותרגלי נשימה איטית ועמוקה דרך נחיר שמאל (סגרי את נחיר ימין עם האגודל) למשך כ 11 דקות.

שקלי פעילות חברתית חלופית שתעזור לך להרגע, כמו ספורט קבוצתי, שיעור יוגה, משחקי קופסה, ריקוד או נגינה.

מקורות

bottom of page