אישה למען עצמה,
נשים למען נשים
אל תקחי שקיות נילון בסופר היום, במקום זאת השתמשי בשקיות ממוחזרות או שקית רב פעמית מבד
טיפ #30
30 אוקטובר 2017 | מאת סאט דהראם קאור
השימוש שלנו בפלסטיק הוא בעיה כלל עולמית עצומה. היצורים עמם אנו חולקים את כדור הארץ, האדמה והאוקיינוסים, סובלים. התמכרנו אל "הקלות חסרת המודעות של הנוחות" שגורמת לנו להשתמש ולזרוק בקבוקי פלסטיק, שקיות, אריזות, וקשיות שתייה. כמות מזעזעת של 8.8 מיליון טונות של פלסטיק מושלכך לתוך האוקיינוסים מדי שנה. כמו כל התמכרות, השאלה שצפה ועולה היא "למה אנחנו לא יכולים להפסיק?" בואו נבין מה יידרש כדי להיגמל.
ממה עשויות שקיות פלסטיק ולאן הן הולכות?
שקיות פלסטיק עשויות בדרך כלל או מ-#2 פוליאתילן בצפיפות גבוהה או #4 פוליאתילן בצפיפות נמוכה. למרות שפוליאתילן נחשב לא רעיל לבני אדם, יש לו השפעות מזיקות במהלך הייצור שלו או במורד הדרך. הוא לא מתפרק, אלא מתפורר לחתיכות, ובסופו של דבר יוצר "אבק" שמרעיל דגים ובעלי חיים משום שהוא נכנס לתוך שרשרת המזון. במרכז הים הפסיפי יש אזור עצום הידוע כשטח הפסולת של האוקיינוס השקט. לפחות 80 אחוז מה"מרק המתערבל" הזה של זבל, מורכב מחלקיקי פלסטיק, שמקורם בעיקר משקיות ניילון. בני אדם שאינם טבעונים בסופו של דבר ניזונים מהפלסטיק הזה שמגיע אליהם דרך דגים, עוף ובשר. מה שתשליך בסופו של דבר חוזר אליך.
ביבשה, שקיות פלסטיק הן אחד הסוגים הנפוצים ביותר של אשפה בכל רחבי העולם. שקיות פלסטיק גורמות סתימות במערכות הניקוז המקומיות במדינות מתפתחות, או מוצאות עצמן בסופו של דבר במטמנות פסולת.
שקית ניילון טיפוסית משמשת רק 5 דקות, אך ממשיכה להתקיים עד 1000 שנים לפני שהיא מתפרקת. האם זה שווה את זה?
כיצד שקיות פלסטיק מזיקות לבעלי חיים?
שקיות ומכלי מזון מפלסטיק לעתים קרובות משחררים ריחות שמושכים חיות. למעלה מ -100,000 בעלי חיים - החל מצבי ים ועד לווייתנים או גמלים - מתים מדי שנה מאכילת שקיות פלסטיק. הפלסטיק עלול להפריע למערכת העיכול של בעלי החיים, לחסום את מעבר המזון, מה שמוביל למוות מרעב, הרעלה או זיהום. ציפורים, דגים, צבים ולווייתנים מתים לעתים קרובות מהסתבכות בחוטי דיג מפלסטיק או מאריזות של שישית פחיות מפלסטיק, מבליעת שקיות ניילון, או משום שהם נלכדים בתוך מיכלי או בקבוקי פלסטיק. חיות הים אוכלות חתיכות דקות של פלסטיק, משום שהן נראות דומה לטרף הטבעי שלהם, או שיש עליהן שאריות מזון, או שהן הצטברו בבעלי חיים אחרים, שמשמשים כמזונם. צבים, דולפינים ולווייתנים עלולים להיחנק או למות מרעב משום שהם טועים לחשוב ששקיות פלסטיק הן מדוזות. בחודש אוגוסט 2000 בוצעה נתיחה של קיבת לווייתן שעלה על שרטון ונחשפו 20 מטרים רבועים של שקיות ניילון לשימוש חד-פעמי, אשר מילאו את כל חלל הבטן שלו.
רעלנים בשקיות הפלסטיק
רעלים המשמשים בייצור שקיות הפלסטיק כוללים תחמוצת כרום, בנזואיל פרוקסיד, הקסאן, בנזן, cyclohexane, cumene hydroperoxide, ו tert-butyl hydroperoxide.
בנזן הוא קרצינוגן ידוע לבני אדם, אשר מדכא את מערכת העצבים. תחמוצת כרום חשודה כמסרטנת, ומזיקה לכבד ולמערכת העצבים. בנזואיל פרוקסיד יכול להאיץ צמיחת תאים של גידולים קיימים. הקסאן, במקרה של בליעה, יכול לגרום לבחילות, סחרחורת, גירוי הסימפונות, גירוי המעיים, ונזק למערכת העצבים המרכזית.
מי אשם?
כולנו. אם נמשיך להשתמש בשקיות פלסטיק, מישהו ייצר אותן. תעשיית הפלסטיק רוצה להמשיך בייצור למטרות רווח, ומשיקה קמפיינים נגד המאמצים להפחתת או איסור השימוש בשקית פלסטיק ברחבי ארה"ב. המועצה האמריקנית לכימיה (ACC) עובדת קשה כדי להגן על נתח השוק והרווחים של תעשיית הפלסטיק, על ידי הוצאות מיליוני דולרים בכל שנה על שתדלנות.
איפה בעולם מדירים שקיות פלסטיק?
קהילות רבות, ערים ומדינות ברחבי העולם אסרו על השימוש בשקיות פלסטיק או מחייבים בתשלום עבור השימוש בהן, כולל בנגלדש, ערים באנגליה, סין, ניו דלהי, בהוטן, דרום אוסטרליה ואיטליה. אירלנד, שוויץ, הולנד וגרמניה מקיימות מדיניות חופשיה-משקיות כבר שנים רבות, כאשר עבור שקיות פלסטיק חדשות יש לשלם.
למעלה מ -200 קהילות ברחבי ארצות הברית יישמו תקנות אנטי-שקיות. נדרש שאנו, העם, ניקח את העניינים בידיים כדי ליצור את הסערה שתוביל ליישום תקנות להגנה על הסביבה.
היו מודל לאחרים. קנו שקיות בד עשויות כותנה או יוטה. קחו אותם איתכם לכל מקום שאתם הולכים לעשות קניות. שמרו אותן במכונית שלכם או ליד דלת הכניסה לבית כדי שתראו אותן לפני שאתם עוזבים את הבית. אם שכחתם, בקשו ארגז או שקית נייר בחנות.
מקורות
-
Environmental Pollution: The Harmful Effects of Plastic Bags; Rita Putatunda; Buzzle
-
Plastic Pollution Kills Desert Animals, Too; Plastic Pollution Coalition; July 27, 2010.
-
http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/whats-so-bad-about-plastic-bags/
-
Eriksen, Marcus, et al. “Plastic pollution in the world’s oceans: more than 5 trillion plastic pieces weighing over 250,000 tons afloat at sea.” PloS one9.12 (2014): e111913.
-
Avery-Gomm, Stephanie, et al. “Northern fulmars as biological monitors of trends of plastic pollution in the eastern North Pacific.” Marine Pollution Bulletin 64.9 (2012): 1776-1781.
-
Adane, Legesse, and Diriba Muleta. “Survey on the usage of plastic bags, their disposal and adverse impacts on environment: A case study in Jimma City, Southwestern Ethiopia.” journal of toxicology and environmental health sciences 3.8 (2011): 234-248