אישה למען עצמה,
נשים למען נשים
השתמשי ב 5 בתבלינים שונים כל יום כדי להנות מתכונותיהם המגוננות בפני סרטן והיותם אנטי אוקסידנטים
טיפ #26
26 אוקטובר 2017 | מאת סאט דהראם קאור
האם בדקת לאחרונה את מדף התבלינים שלך? תבלינים ועשבי תיבול עושים הרבה יותר מאשר להוסיף טעם וריח לתבשילים שלך – הם יכולים לתרום לבריאות, להלחם בסרטן, להפחית דלקת ועוד.
כיצד תבלינים ועשבי תיבול תורמים לבריאות?
הצמחים פיתחו בתהליך האבולוציה מנגנונים להגן על עצמם מפני נזקי השמש, חרקים, חיידקים ופטריות. הצמחים מייצרים חומרים שונים: אלקלואידים, פלבונואידים, פנולים, פרואנטיציאנינים, טנינים, שמנים אתריים ועוד. כאשר אנו מוסיפים תבלינים וצמחי תבלין הכוללים חומרים אלה למזון שלנו, אנו נהנים מהסינרגיה של התכונות המועילות של חומרים אלה: נוגדי חימצון, נוגדי חיידקים, ונוגדי סרטן.
תבלינים וצמחי תבלין מכילים כמויות גדולות של אנטיאוקסידנטים, אשר תורמים לבריאות של תאי הגוף שלנו. מתוך 425 תבלינים שנבחנו, העשירים ביותר בנוגדי חמצון הם: ציפורן, מנטה, אולספייס, קינמון, אורגנו, טימין, מרווה, רוזמרין וזעפרן.
תבלינים רבים מעכבים את NFkB המוכר כ"מתג הראשי" של הסרטן, אשר מפעיל מעל 500 גנים המעורבים בתהליך הסרטני – התרבות, שרידה, התפתחות כלי דם, דלקת, פולשנות והתפתחות גרורות. התבלינים הבאים מעכבים NFkB וניתן להוסיפם למזון: אניס, בזיליקום, פלפל שחור, קימל, הל, צ'ילי, קינמון, ציפורן, כוזברה, כמון, שומר, חִלְבָּה, פשתן, שום, ג'ינג'ר, בזיליקום קדוש, לימונית, ליקוריץ, מנטה, זרעי חרדל, אגוז מוסקט, אורגנו, פטרוזיליה, רוזמרין, זעפרן, טמרינד, וכורכום.
הנה שלושה תבלינים שעוזרים למנוע סרטן שד והם גם טעימים.
כורכום
לכורכום פעילות נוגדת חימצון, אנטי סרטנית ואנטי דלקתית. החומר הפעיל בכורכום הנקרא כורכומין, כנראה מונע יצירה של כלי דם חדשים המספקים דם לגידול כך שאינו יכול להתפתח. הכורכומין פועל על תאי הגזע של סוגי סרטן שונים (מוח, ראש, צואר, שד, ריאות, מעי גס, לבלב) שמפתחים עמידות לכימותרפיה. כורכומין מפחית גדילה של תאי סרטן שד בין אם הם תלויי אסטרוגן ובין אם לאו.
קחי כפית אחת או יותר של כורכום ביום. הספיגה מיטבית כאשר מחממים בשמן ומשלבים עם פלפל שחור. ניתן להוסיף למוקפץ ולמרקים.
מרווה
מרווה משולשת מכילה כמות גדולה של חומצה אורסולית (שמצויה גם בצמחים הבאים: רוזמרין, וינקה, עלי שסק, לבנדר, קורנית). חומצה אורסולית היא אנטי בקטריאלית, אנטי דלקתית ונוגדת סרטן. היא מדכאת גדילה של קנדידה, staphylococci , ווירוס Epstein-Barr, ופעילה מאוד כנגד סוגי סרטן רבים.
שקלי לגדל בבית צמח מרווה ולהשתמש בו בתה.
רוזמרין
השמן האתרי של רוזמרין מכיל אקליפטול שמדכא חיידקים, תולעים וקנדידה. הוא מכיל גם חומצה אורסולית שמעכבת סרטן שד. רוזמרין מכיל פיטוכימיקאל בשם quinone שפועל לניטרול חומרים מסרטנים. תמצית של עלי רוזמרין מגבירה את תהליך ההידרוקסילציה במסלול 2 של אסטרדיול ואסטרון ב 150% בעכברים וגורמת לכך שנוצר יותר מתוצר הביניים ה"טוב" אסטרוגן C2, ופחות אסטרוגן C16 ב 50%. כמו כן הוא הגביר את קשירת האסטריול והאסטרון לתרכובת גלוקורינט, ובכך עוזר לכבד לסלק אסטרוגן ביתר יעילות. לכן רוזמרין מגונן בפני סוגי סרטן הקשורים לאסטרוגן.
אפשר לגדל צמח בעציץ ולשפוך מים רותחים על ענף קטן להכנת תה.
תה יוגי
הנה מתכון לתה יוגי, שיש בו ציפורן, הל, קינמון וגרגירי פלפל.
לכל כוס תה:
200 מל מים
3 חתיכות ציפורן
4 תרמילי הל פתוחים
½ מקל קינמון
4 גרגרי פלפל שחור
¼ כפית תה שחור
½ כוס חלב סויה
2 פרוסות ג'ינג'ר טרי
כדאי להכין לפחות 4 כוסות. מרתיחים את המים ומוסיפים את התבלינים. מבשלים 30 דקות, מכבים את האש ומוסיפים את התה. מעמידים לחמש דקות. מוסיפים את חלב הסויה, מביאים לרתיחה שוב, ומכבים את האש. ניתן להמתיק עם מעט דבש או מייפל.
ניתן לשמור במקרר את התערובת לפני שמוסיפים את חלב הסויה.
מקורות
-
Christine M. Kaefer, John A. Milner, The Role of Herbs and Spices in Cancer Prevention. J Nutr Biochem. 2008 Jun; 19(6): 347–361.
-
Aggarwal BB, Shishodia S. Suppression of the nuclear factor-kappaB activation pathway by spice-derived phytochemicals: reasoning for seasoning. Ann N Y Acad Sci. 2004 Dec;1030:434-41.
-
Van Waes C., Nuclear factor-kappaB in development, prevention, and therapy of cancer. Clin Cancer Res. 2007 Feb 15;13(4):1076-82
-
Carlsen M et al. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal 2010,9:3
-
Zang S, Liu T, Shi J, Qiao L. Curcumin: A promising agent targeting cancer stem cells. Anticancer Agents Med Chem. 2014 May 21.
-
Kim KH, Seo HS, Choi HS, Choi I, Shin YC, Ko SG. Induction of apoptotic cell death by ursolic acid through mitochondrial death pathway and extrinsic death receptor pathway in MDA-MB-231 cells. Arch Pharm Res. 2011 Aug;34(8):1363-72