אישה למען עצמה,
נשים למען נשים
קחי כל יום שתי כפות שמן פשתן או 3000 מג' תוסף אומגה 3 משמן דגים באיכות טובה כדי לעכב דלקת וסרטן
טיפ #22
22 אוקטובר 2017 | מאת סאט דהראם קאור
מה כל העניין עם חומצות שומן אומגה 3? ובכן, העניין הוא הבריאות של קרום התא בכל התאים בגופך, ובכך מניעת דלקת.
חומצות שומן בלתי רוויות
חומצות שומן בלתי רוויות חיוניות הן סוג של שומן שמצוי בצמחים ובבעלי חיים שהם חלק ממזוננו. הן נקראות "חיוניות" משום שגופנו לא יכול לייצר אותן, אבל הן מהוות את המסגרת של קרום התאים, ובעלות חשיבות מכרעת לתאי העצב במוח. אנו חייבים לקבל אותן מהמזון. אומגה-3 ואומגה-6 הן שתי משפחות של חומצות שומן חיוניות. הבריאות שלנו תלויה באיזון נכון בין שני סוגים אלה.
לאורך תהליך האבולוציה בני האדם התבססו על תפריט שסיפק להם חומצות שומן אומגה-3 ואומגה-6 ביחס של 1:1 לערך, בעוד התפריט המודרני מספק יחס של בערך 15:1. יחס אידאלי למניעת סרטן הוא לפחות שתי יחידות של אומגה-3 לכל יחידה של אומגה-6. התפריט המערבי לוקה בחסר בחומצות שומן אומגה-3 ויש בו עודף גדול של אומגה-6. לכן עלינו לשים לב ולדאוג שאנו מקבלים מספיק שומני אומגה-3.
כיצד חומצות שומן אומגה-3 תומכות בבריאות
יש היום הרבה ראיות לכך שחומצות שומן אומגה-3 מסדירות ומשפיעות על תהליכים רבים בגוף, כולל התפתחות של המוח והראייה, תהליכי דלקת, קרישה של הדם, והתפתחות גידולים סרטניים. הן מרכיב מרכזי של קרום התא בכל תאי הגוף ומשפיעות על פעולת הקולטנים הנמצאים על קרום התא. הן מהוות את חומר הגלם לבניין סוג של הורמונים שנקראים פרוסטגלנדינים, אשר מווסתים את קרישת הדם, הרפיית השרירים הטבעתיים של כלי הדם, והפחתה של דלקת.
שומני אומגה-3 תומכים בהתפתחות המוח אצל תינוקות, ומועילים גם לחיות המחמד שלכם.
שלושה סוגים של אומגה-3
שמן פשתן וגם שמן דגים מכילים חומצות שומן אומגה-3. אולם יש שלושה סוגים של אומגה-3 שמשחקים תפקיד בפיסיולוגיה שלנו: EPA ,ALA, ו DHA.
ALA היא חומצת השומן השכיחה בצמחים, ובמיוחד בזרעי פשתן, זרעי צ'יה, זרעי המפ, זרעי דלעת ואגוזי מלך. בפשתן ובצ'יה יש בערך אותה כמות של אומגה-3, בעוד בזרעי המפ יש פחות, ויש בהם יותר אומגה-6.
EPA ו DHA מצויות בעיקר בדגים, ובייחוד דגי ים של מים קרים. הן גם מצויות במוצרי מזון מהחי כמו ביצים, בשר ומוצרי חלב של חיות שניזונו מעשב ירוק.
EPA ו DHA הן חומצות השומן המועילות לנו ביותר, אולם אנו מקבלים כמויות קטנות מהן במזוננו, על כן הגוף יכול לייצר אותן מחומצת ה ALA השכיחה יותר. תהליך ההמרה של ALA ל DHA ו EPA תלוי בהימצאות של כמויות מספיקות של חומרי מזון כמו ויטמינים B6, B7(ביוטין), נחושת, סידן, מגנזיום, אבץ וברזל. הרבה מאלה נמצאים בחוסר בתפריט המודרני, בייחוד בקרב צמחונים. כדאי לקחת מולטי-ויטמין כדי לתמוך בתהליך ההמרה של ALA.
אם בוחרים לקחת תוסף של שמן דגים, בדקו את הכמויות של EPA ו DHA הרשומות בתווית ובחרו את התוסף בעל הכמות הגדולה יותר.
שמן פשתן או שמן דגים?
כיון שהגוף זקוק ך EPA ו DHA, נראה שאכילת דגים ולקיחת תוסף שמן דגים הם הבחירה העדיפה. הבעייה היא שדגים היום מזוהמים במתכות רעילות כמו כספית ועופרת, ברעלים תעשייתיים כמו PCB, וחומרי הדברה כמו DDT. אז אם אתם בוחרים לקחת תוסף שמן דגים, בדקו שהוא ממקור בטוח ושהוא מטוהר – על התוית צריך להיות כתוב "molecularly distilled" כלומר זיקוק מולקולרי. שמן פשתן הוא בחירה טובה אם אתם צמחונים או אם ריח הדגים עולה לכם. יותר קל לשלב שמן פשתן בתפריט.
שמן פשתן מונע סרטן שד
מספר מחקרים מראים תוצאות מבטיחות בקשר לשמן פשתן וסרטן השד. שמן פשתן שיפר את האפקטיביות של הרצפטין כלפי תאי שד סרטניים במחקר עם עכברים. שמן פשתן הפחית גודל של גידולים בשד ב 33%, את ההתפתחות של גידולים ב 38%, והגדיל את תמותת התאים ב 110% כאשר הוסיפו אותו לתפריט של עכברי מעבדה. שמן פשתן הגביר את האפקטיביות של טמוקסיפן בהפחתת הגדילה של גידולים מסוג ER+.
אם בריאותך תקינה, קחי 2 כפות שמן פשתן, ו 2 כפות זרעי פשתן ביום. אם יש לך מצב חולי דגנרטיבי כמו דלקת פרקים, סכרת או סרטן, קחי 3 עד 5 כפות של שמן פשתן יחד עם 2-4 כפות זרעי פשתן ביום. נשים עם סרטן שד גרורתי יכולות לקחת 6-7 כפות שמן ו 6-7 כפות זרעים ביום. שש כפות זרעי פשתן מכילות 2 כפות שמן.
כיצד לבחור וכיצד להשתמש בשמן פשתן
רצוי לקנות שמן פשתן אורגני בכבישה קרה, מייצרן מהימן, בבקבוק זכוכית כהה, הנשמר בקירור מרגע הייצור ועד המקרר בבית. יש לשמור את הבקבוק במקרר או אפילו במקפיא כדי להפחית את ההתחמצנות, ולהשתמש תוך 6 שבועות. אף פעם אל תחממי או תבשלי את השמן, אלא הוסיפי אותו למזון אחרי שבושל והתקרר.
אחד היתרונות הגדולים של שמן פשתן הוא הרבגוניות שלו. ניתן להמירו בשמן אחר ברוטב לסלט, ניתן לפזר אותו על אורז או דגנים אחרים או קטניות, או להוסיפו לדיסת קווקר. הוא טעים גם כשמוסיפים אותו לשייק ירוק או שייק חלבונים.
שילוב של שמן פשתן אורגני וגבינת קוטג' אורגנית היא למעשה מרכיב חשוב בטיפול תזונתי נוגד סרטן הקרוי שיטת בדוויג.
הפכי את שמן הפשתן לחלק מתוכנית הטיפוח היומית שלך, והאכילי גם את בני ביתך, כולל חיות המחמד!
מקורות
-
Wiggins AK, Mason JK, Thompson LU. Growth and gene expression differ over time in alpha-linolenic acid treated breast cancer cells. Exp Cell Res. 2015 Apr 10;333(1):147-54
-
Truan JS, Chen JN, Thompson LU. Flaxseed oil reduces the growth of human breast tumors (MCF-7) at high levels of circulating estrogen. Mol Nutr Food Res. 2010 Oct;54(10):1414-21.
-
Marc E. Surette, PhD. The science behind dietary omega-3 fatty acids. CMAJ. 2008 Jan 15; 178(2): 177–180.
-
Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79
-
Mason JK, Chen J, Thompson LU. Flaxseed oil-trastuzumab interaction in breast cancer. Food chem toxicol. 2010 Aug-Sep;48(8-9):2223-6.
-
Jennifer S. Truan, Jian-Min Chen, Lilian U. Thompson, Flaxseed oil reduces the growth of human breast tumors (MCF-7) at high levels of circulating estrogen. Mol Nutr Food Res 2010 Oct;54(10):1414-21
-
Jasdeep Kaur Saggar, Jianmin Chen, Paul Corey, Lilian U. Thompson, Dietary flaxseed lignan or oil combined with tamoxifen treatment affects MCF-7 tumor growth through estrogen receptor- and growth factor-signaling pathways. Mol Nutr Food Res 2010 Mar;54(3):415-25
-
Mantovani A., Allavena P., Sica A., Balkwill F. Cancer-related inflammation. Nature. 2008;454:436–444. doi: 10.1038/nature07205.
-
Giraldo N.A., Becht E., Remark R., Damotte D., Sautès-Fridman C., Fridman W.H. The immune contexture of primary and metastatic human tumours. Curr. Opin. Immunol. 2014;27:8–15. doi: 10.1016/j.coi.2014.01.001
-
Fabian CJ, Kimler BF, Hursting SD. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship. Breast Cancer Res. 2015 May 4;17:62