top of page

האם סרטן היא בכלל מחלה מטבולית?

בשישים השנים האחרונות שלטה התאוריה שמחלת הסרטן נגרמת בשל סדרה של מוטציות בחומר הגנטי שנמצא בגרעין התא. התפתחויות שקרו בעשר השנים האחרונות מעלות הרבה סימני שאלה לגבי נכונותה של התאוריה. פרויקט הענק של הגנום של תאים סרטניים שהחל ב 2006, הסתיים כאשר זוהו כמעט 10 מיליון מוטציות גנטיות בתאים סרטניים, והחוקרים לא הצליחו למצוא קשר בין המוטציות שנמצאו לסוג הסרטן שהתפתח [1]. במקביל פורסמו מספר מחקרים שבדקו מה קורה כאשר מחליפים את גרעין התא של תא סרטני בגרעין של תא בריא ולהפך. הממצאים הראו שתא בריא עם גרעין של תא סרטני המשיך להיות בריא ולא הציג התנהגות המאפיינת תא סרטני, ואילו תא סרטני שהוחדר אליו גרעין של תא בריא המשיך להיות סרטני [2]. מחקרים אלה מצביעים על אפשרות שיש תיאוריה אחרת שמסבירה יותר טוב את מקורה של מחלת הסרטן: התאוריה המטבולית להתפתחות הסרטן, תיאוריה שהובאה לראשונה ע"י דר' אוטו ורבורג.


על פי תאוריה זו מה שמאפיין תא סרטני הוא פגם במיטוכונדריה של התא. המיטוכונדריה הן תחנות הכוח של התא, והן מפיקות את האנרגיה, חומר הקרוי ATP, שהתא זקוק לה כדי לקיים את תהליכי החיים. בתא בריא המיטוכונדריה מפיקה 19 יחידות אנרגיה לכל יחידת דלק (גלוקוזה, שומן או חלבון) בתהליך אירובי הנקרא מעגל קרבס. בתא סרטני המיטוכונדריה נפגמו ואינן מתפקדות בצורה תקינה ולכן הפקת האנרגיה קורית מחוץ למיטוכונדריה בתהליך אנאירובי שעובד רק עם גלוקוזה, הנקרא גליקוליזה, בו נוצרים רק 2 יחידות אנרגיה. לכן תא סרטני צורך הרבה יותר גלוקוזה מתא רגיל ומפיק ממנה פחות אנרגיה. המיטוכונדריה משחקות תפקיד גם בתהליך התאבדות התא כאשר התא מזדקן, תהליך שלא קורה בתאים סרטניים.


הדיאטה הקטוגנית מתבססת על התפיסה שכיון שתאים סרטניים זקוקים לגלוקוזה ליצירת אנרגיה, ניתן להרעיב אותם ע"י מעבר לצריכת שומנים כמקור הדלק לאנרגיה בגוף, ואז התהליך הסרטני יעצר והגוף יצליח להתגבר על הגידול. האמונה הרווחת היא שתאי המוח זקוקים לגלוקוזה להפקת אנרגיה, אך למעשה הם יכולים להפיק אנרגיה גם מגופי קטון (ketone bodies), חומר הנוצר בכבד בתהליך הפירוק של שומנים. בדרך כלל הגוף מייצר קטונים בתקופות של צום, רעב, וגם אצל תינוקות הניזונים מחלב אם.

הדיאטה הקטוגנית אם כן מגבילה מאוד את צריכת הפחמימות ואף את צריכת החלבונים, ומתמקדת בצריכת שומנים בריאים וירקות. רק 2-4% מהקלוריות היומיות הן מפחמימות, 9-11% מהקלוריות הן מחלבונים והשאר שומנים – 78-86%. כאשר מתחילים דיאטה קטוגנית יש תקופה שבה הגוף מסתגל ועובר מהסתמכות על פחמימות וגלוקוזה כמקור האנרגיה העיקרי להסתמכות על שומנים וקטונים כמקור האנרגיה.

בעת כתיבת מאמר זה עדיין לא נעשו מספיק מחקרים בבני אדם ולכן אין מספיק נתונים מחקריים על יעילותה של דיאטה זו בהקשר של סרטן, אולם במחקרים בבעלי חיים נצפו תוצאות חיוביות. [3]

יש שני ספרים עליהם אני ממליצה למתעניינים בדיאטה קטוגנית:

  1. ספרה של דר נאשה ווינטרס אשר ריפאה את עצמה מסרטן The Metabolic Approach to Cancer

  2. ספרו של דר מרכולה Fat for Fule

מקורות

  1. Heidi Ledford, "End of cancer-genome project prompts rethink", Nature 517, 128–129 (08 January 2015) doi:10.1038/517128a

  2. Thomas N. Seyfried, "Cancer as a mitochondrial metabolic disease", Front. Cell Dev. Biol., 07 July 2015 | https://doi.org/10.3389/fcell.2015.00043

  3. Klement RJ., Beneficial effects of ketogenic diets for cancer patients: a realist review with focus on evidence and confirmation, Med Oncol. 2017 Aug;34(8):132. doi: 10.1007/s12032-017-0991-5. Epub 2017 Jun 26.

  4. Travis Christofferson, Tripping over the Truth The Metabolic Theory of Cancer, 2014


52 views0 comments
bottom of page