פסח עוד רגע כאן, והמרוץ לניקיון הבית בעיצומו. וכך, לצד המעבר לשעון הקיץ וריח פריחת ההדרים, עולה גם ריח חומרי הניקוי. רבות מאתנו רואות בחג הזדמנות נהדרת לצבוע את הבית, לנקות ולצחצח כל פינה, אבל לכל היופי והטהרה הזו יש גם צד פחות נעים. מסתבר שחומרי הניקוי אותם אנו קונים בסופר, מכילים חומרים רבים שמזיקים לבריאות ואף מכילים חומרים מסרטנים. EWG ארגון עולמי לשמירה על צרכנות בריאה, שוקד במשך יותר משנה על הכנת המדריך לחומרי ניקוי בריאים, סקר מעל 2000 מוצרים ומגלה לנו שחומרים מסוכנים ומזיקים מצויים בבקבוקים רבים שנמצאים מתחת לכיור או במדף חומרי הכביסה שלנו.
אין חוקים ותקנות שמפקחים על חומרי הניקוי הביתיים
בניגוד לחומרים המשמשים בתעשייה, אין פיקוח ממשלתי על חומרי הניקוי שנמכרים לנו במרכולים. פעמים רבות היצרנים רושמים בתווית הוראות שימוש, אזהרות ורשימת תכולה כללית, ואינם רושמים את רשימת התכולה המלאה של החומרים המצויים בבקבוק בטענה שהפורמולות הן סוד מקצועי.
הממצאים העיקריים
53% מחומרי הניקוי שנבדקו מכילים חומרים הידועים כמגרים את דרכי הנשימה. כ 22% מכילים חומרים אשר מדווחים כחומרים שגורמים להתפתחות של אסטמה אצל אנשים שהיו קודם לכן בריאים.
החומר פורמלדהיד, שהינו מסרטן, משמש כחומר משמר או נוצר מחומרים משמרים אחרים המצויים בחומרי ניקוי. הוא יכול להיוצר כאשר חומרים בשם טרפנים המצויים במנקים בריח הדרים או אורנים, מגיבים עם האוזון שבאויר.
הכימיקל 1,4-dioxane, החשוד כחומר מסרטן, הינו מזהם נפוץ בדטרגנטים שנמצאים בשימוש נרחב.
כלורופורם, אף הוא חשוד כמסרטן, יכול להתנדף מחומרי ניקוי המכילים כלור.
תרכובות מסוג Quaternary ammonium כדוגמת benzalkonium chloride, מצויים בתרסיסים אנטיבקטריאליים, וחומרים מרככי כביסה, ועלולים לגרום לאסטמה.
החומר Sodium borate המוכר כבורקס, וכן חומצה בורית נמצאים בחומרי ניקוי רבים. הם עלולים לפגוע במערכת ההורמונאלית.
חומרי ניקוי וסרטן
האנשים ב EWG סקרו את המרכיבים שנמצאים בחומרי הניקוי ומצאו שרבים מהם מכילים חומרים שידועים או חשודים כמסרטנים.
פורמלדהיד (הקרוי גם פורמלין) הוכרז ע"י ממשלת ארה"ב וע"י ארגון הבריאות העולמי כחומר מסרטן. פורמלדהיד רשום על התווית או במסמכי בטיחות עבודה כמרכיב בעשרות מחומרי הניקוי שנסקרו ע"י EWG. פורמלדהיד אף עלול להיוצר בריאקציה כימית מתוך חומרים אחרים המצויים בחומרי ניקוי כגוןbronopol . במקרה זה היצרנים אינם מוסיפים פורמלדהיד למוצר, אלא מוסיפים חומרים משמרים אשר משחררים פורמלדהיד כדי לחסל חיידקים ולהאריך את חיי המדף של המוצר. הבדיקות של חומרי ניקוי ששימשו בבתי ספר בקליפורניה מצאו פורמלדהיד במוצרים של חברות Comet, Pine-Sol, ו Simple Green. אדים של פורמלדהיד נמצאו כאשר מרכיבים המכילים שמן אתרי של הדרים או אורנים התערבבו עם אוזון בתוך הבתים (CARB 2008).
דיוקסן (1,4-Dioxane) מוגדר ע"י ה EPA כחומר שכנראה מסרטן. חומר זה זוהה אצל כמה יצרנים של ג'ל כביסה (Steinman 2010). חומר זה הינו תוצר לואי של תהליכים תעשייתיים שמייצרים חומרים סינטטיים כגון PEG או תרכובות פוליאטילן. מספר מחקרים בעכברים מצאו שעכברים שנחשפו לחומר זה נטו לפתח גידולים סרטניים בכבד. מחקרים תעסוקתיים לגבי חומר זה לא מצאו ממצאים חד משמעיים (EPA 2010).
מה הסכנה בשימוש בחומרי ניקוי המכילים חומרים שיתכן ויתגלו כמסרטנים? שאלה זו לא נחקרה כמעט. מחקר רטרוספקטיבי אחד שנערך ע"י מכון Silent Spring תשאל 1500 נשים בארה"ב, שחצי מהן אובחנו עם סרטן שד. המחקר מצא קשר בין שימוש בחומרי ניקוי וסרטן (Zota 2010). נשים שדווחו על הכי הרבה שימוש בחומרי ניקוי (25% העליונים) היו בעלות סיכון כפול לאבחון של סרטן שד ביחס לנשים שדיווחו על הכי מעט שימוש בחומרי ניקוי (25% התחתונים). סיכון מוגבר היה קשור לשימוש תדיר במטהרי אויר, בעיקר מוצקים, ובמוצרים לניקוי ומניעה של עובש. החוקרים ציינו שהתוצאות אינן חותכות מפני שהתשובות של הנשים בשאלונים יכולים היו להיות מושפעים מהאמונה הסוביקטיבית שלהן לגבי ההשפעה של כימיקלים ומזהמים על התפתחות המחלה אצלן.
אז מה לעשות?
אפשר ורצוי לעבור לחומרי ניקוי אקולוגיים אותם ניתן לרכוש בחנויות טבע. בין החומרים המומלצים ביותר ברשימה של EWG נמצא מנקה רב שימושי של חברת אקוור. כמו כן ניתן לנקות עם חומרים המצויים בכל בית כמו חומץ או סודה לשתייה. מידע נוסף על הכנת חומרי ניקוי ביתיים ניתן למצוא בטיפ 11.
מקורות
CARB (California Air Resources Board). 2008. Cleaning Products and Indoor Air Quality: Actions you can take to reduce exposures. www.arb.ca.gov/research/indoor/cleaning_products_fact_sheet-10-2008.pdf
Steinman D. 2010. Results of Testing for 1,4-Dioxane by Gas Chromatography/Mass Spectrometry.
EPA (U.S. Environmental Protection Agency). 2010. Toxicological Review of 1,4-Dioxane (CAS No. 123-91-1) in Support of Summary Information on the Integrated Risk Information System (IRIS). U.S. Environmental Protection Agency. August 2010.
Zota AR, Aschengrau A, Rudel RA, Brody JG. 2010. Self-reported chemicals exposure, beliefs about disease causation, and risk of breast cancer in the Cape Cod Breast Cancer and Environment Study: a case-control study. Environmental Health 9: 40.
Comments