top of page

האם את מתלבטת לגבי טיפול הורמונלי חלופי?

מה עושים כשאת סובלת מגלי חום בלתי פוסקים, שגם מפריעים לך לישון בלילה? גיל המעבר יכול להיות תקופה מאתגרת עבורנו הנשים, ואנחנו מחפשות כל מיני פתרונות כדי להקל על המצוקה.

הרופאים מציעים טיפול הורמונלי חלופי, ויחד עם זאת מזהירים אותנו שזה עלול להגביר את הסיכון לחלות בסרטן השד. בכתבה הזו נעשה סדר בכל המידע שמציף אותנו כדי שתוכלי לקבל החלטה מושכלת.

75-80% מהנשים חוות גלי חום בגיל המעבר. 20-30% נעזרות בטיפול רפואי להקלה על התסמינים


טיפול הורמונלי חלופי – איך הגענו עד הלום

כדי לעשות סדר צריך קודם כל לקבל פרספקטיבה איך הגענו לנקודה שבה אנו נמצאים. לאורך ההיסטוריה וברוב התרבויות, גיל המעבר היווה אבן דרך חשובה בחייה של האישה וציין את המעבר מגיל הפריון למעמד המכובד של זקנות השבט. היחס כלפי גיל המעבר התחיל להשתנות במדינות המתועשות במאה ה 19, כאשר השכיחות של תופעות גיל המעבר התחילה לעלות, והתפיסה השתנתה מתופעה טבעית לבעיה בגוף שצריך לרפא. מכאן הדרך לטיפול תרופתי בגיל המעבר היתה קצרה.


בשנת 1966 יצא לאור ספרו של הגניקולוג הניו-יורקי דר וילסון, "Feminine Forever", בו הוא מתייחס לנתונים הקשורים לצפיפות העצם ובריאות הלב הקשורים לאסטרוגן, ומצייר בגוונים ורודים את היתרונות של טיפול באסטרוגן בהקשר זה וגם בהקשר של שמירה על מראה צעיר. זה כמובן תפש את תשומת לב הקהל הנשי והטיפול באסטרוגן הפך למאוד פופולרי בשנות השבעים והשמונים. באותה תקופה התחילו להתפרסם מחקרים בדבר הבטיחות של טיפול זה ונמצא שהוא מגביר את הסיכון לסרטן הרחם. בהמשך התברר שהסיכון לסרטן הרחם קטן אם מוסיפים לטיפול את ההורמון פרוגסטרון.


חברת התרופות פייזר התחילה בייצור מאסיבי של התרופות פרמרין ופרוברה, שמכילות הורמונים סינטטיים ללקיחה בבליעה. האסטרוגן הסינטטי מופק משתן של סוסות בהריון, והפרוגסטרון הסינטטי הוא נגזרת של פרוגסטרון שנקרא פרוגסטין. החומרים האלה דומים להורמונים שהגוף מייצר, אבל הם לא זהים בדיוק במבנה הכימי והמרחבי שלהם. התרופות האלה מייצרות כיום הכנסה של קרוב לבליון דולר לשנה לחברה.

בסוף שנות התשעים יצא לדרך מחקר רב היקף של בריאות האישה שנקרא Womens Health Initiative, והשתתפו בו מעל 150,000 נשים אחרי גיל המעבר. מטרת המחקר היתה לבדוק את האפקטים התרפואיטיים של הטיפול ההורמונלי בהקשר של ההגנה על השלד ועל הלב.

​בשנת 2002 הניסוי הופסק בקול תרועה רמה, משום שנמצא שהטיפול מעלה באופן משמעותי את הסיכון לסרטן השד, התקף לב ושבץ. יתרה מזאת, הטיפול העלה את צפיפות רקמת השד אצל הנשים, דבר שמקשה על גילוי מוקדם של המחלה בעזרת ממוגרפיה, ולכן אצל נשים אלה המחלה התגלתה בשלב יותר מתקדם. בעקבות פרסום תוצאות המחקר היקף השימוש בתרופה צנח למחצית. הקשר בין טיפול הורמונלי חלופי והגברת הסיכון לסרטן שד נצרב בתודעה הציבורית, ויצר פחד בקרב הנשים. נשים היום מחפשות פתרונות אחרים לתופעות גיל המעבר אולם הרופאים עדיין רושמים הורמונים סינטטיים לנשים שסובלות מתופעות אלה, אמנם במינון יותר נמוך, לתקופות יותר קצרות.


מבקרי המחקר טוענים שהוא בדק רק שימוש בהורמונים סינטטיים, אשר אינם זהים מבחינה כימית ומבחינת המבנה המרחבי שלהם להורמונים שמיוצרים בגוף, וטוענים שלשימוש בהורמונים זהים ביולוגית אין את אותה השפעה שלילית. כמו כן במחקר בדק רק לקיחה דרך בליעה, ולא נבדקו אופציות לקיחה אחרות כמו ספיגה דרך העור. מחקרים הבוחנים את השימוש בהורמונים זהים ביולוגית מתחילים להתפרסם. מחקר משנת 2013 שבחן את השימוש לאורך 3 שנים מצא השפעות חיוביות על מספר מדדי בריאות ללא השפעות שליליות. עדיין אין היקף מספיק רחב של מחקר כדי לקבוע בוודאות האם השימוש בהורמונים זהים ביולוגית בטוח.

אילו אפשרויות טיפוליות זמינות כיום?

כיום יש שפע של אפשרויות של טיפול הורמונלי חלופי עבור נשים הסובלות מתופעות גיל המעבר.


לנשים שעברו כריתת רחם מומלץ לקחת אסטרוגן בלבד. יש תרופות המיועדות לבליעה, קרם למריחה, ופאצ' להדבקה על העור. התרופות יכולות להכיל אסטרדיול (ההורמון שמופק ע"י השחלות בגיל הפריון ויש לו אפקט חזק), אסטריול (ההורמון המופק באדרנל וברקמת השומן אחרי גיל הפריון ויש לו אפקט חלש) או אסטרוגנים מוצמדים (אסטרוגן סינטטי).


לשאר הנשים מומלץ לקחת שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון (רוב התרופות מכילות מדרוקסיפרוגסטרון, פרוגסטין סינתטי).


הורמונים זהים ביולוגית ניתנים בהתאם למרשם רופא גינקולוג המתמחה בתחום. המרשם מותאם ספציפית לכל מטופלת לפי צרכיה האישיים ומורכב בבית מרקחת שמתמחה בנושא. הטיפול ניתן בצורת קרם למריחה שמכיל את התערובת של הורמונים.

האם התסמינים הם באמת תוצאה של ירידה בהורמונים?

הרפואה הקונבנציונאלית מייחסת את הסימפטומים שמופיעים בגיל המעבר: גלי חום, בעיות שינה, דיכאון, יובש בנרתיק ובריחת שתן, לירידה בהורמונים הנשיים, בעיה שניתן לתקנה ע"י טיפול הורמונאלי חלופי, כמובן בעידוד חברות התרופות.


בספר רב המכר Medical Medium של אנתוני וויליאם, מופיע הסבר שונה לגמרי מדוע נשים סובלות מתופעות גיל המעבר. אנתוני טוען שהדור של הנשים שהתחילו לסבול מתופעות אלה, שאמהותיהן והסבתות שלהן לא סבלו מכך, הן נשים שלאורך חייהן נחשפו ל DDT, חומר ריסוס קוטל חרקים שהיה בשימוש נרחב החל משנות הארבעים של המאה הקודמת ונאסר לשימוש בחקלאות בארה"ב ב 1972.


היום אנו יודעים ש DDT הוא חומר משבש הורמונלי אשר גורם אצל נשים ללידה מוקדמת, שיבושים במחזור החודשי, ופגיעה באיכות הזרע אצל גברים. אמנם השימוש בחומר זה הופסק, אבל הוא הוחלף בחומרי הדברה אחרים שגם הם חשודים כמזיקים לאיזון ההורמונלי.


אני מאמינה שהחשיפה לרעלים אלה, יחד עם הירידה הטבעית ברמת ההורמונים אצל הנשים סביב הגיל הזה תורמים להופעת התסמינים שנשים חוות היום בגיל המעבר.


דר' כריסטיאן נורתרפ, רופאה מובילה בגישה ההוליסטית לבריאות האישה, שכתבה את הספרים "גופה של אישה תבונתה של אישה" ו- "תבונת גיל המעבר", אומרת שהגישה הקונבנציונאלית להאשים את השינויים ההורמונליים בתסמיני גיל המעבר היא מאוד פשטנית. מקורם של התסמינים הרבה יותר מורכב ועמוק וקשור למעבר מתפקיד של לידה וטיפול בילדים, לחלק חדש בחיים. יש נשים שהמעבר הזה משחרר אותן מדאגות לגבי מניעת הריון והמחזור החודשי. עבור נשים אחרות זו תזכורת לכך שהן מזדקנות, דבר שגורם למצוקה בחברה שמקדשת את הנעורים.

אילו דרכים טבעיות עוזרות בהקלה על התסמינים

אם את חוששת לקחת טיפול הורמונלי חלופי, ורוצה לעזור לעצמך בדרכים טבעיות, מומלץ לפעול בכמה מישורים: תזונה, פיטואסטרוגנים, צמחי מרפא, וניקוי רעלים.

תזונה

יש היום ספרים רבים ושיטות תזונה שונות שמלמדות כיצד רצוי לאכול כדי להיות בריאים. הסיבה לריבוי השיטות היא שכל שיטה עובדת עבור חלק מהאנשים, אך לא עבור אחרים. לכן קשה כאן להמליץ על שיטת תזונה מסוימת, אולם ישנם מספר עקרונות שנכונים לכל שיטה בה תבחרי:

  • לאכול מזון טבעי, ביתי, רצוי אורגני, ולהימנע ממזון מרוסס, מעובד ומתועש.

  • לאכול בצורה שמאזנת את רמת הסוכר בדם. על פי עיקרון זה נעדיף מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך, אשר עוזרים לשמור על רמה מאוזנת של סוכר בדם. אפשר להיעזר גם בבדיקה שמציעה חברת דיי טו

  • לאכול בצורה שמאזנת את חומציות הגוף. החומציות של הנוזל הבין תאי והנוזל בתאים מושפעת מהרכב המינרלים שיש בנוזל. המינרלים סידן, מגנזים ואשלגן שמצויים בשפע בירקות, פירות ועלים ירוקום יוצרים בסיסיות, והמינרל גפרית שנמצא בעיקר בחלבונים – בשר, דגים, גבינות, קטניות וגם דגנים. הסוד כאן הוא איזון, לכן חשוב לצרוך כמויות גדולות של ירקות כדי לאזן את החומציות.

  • לצרוך שפע של מזונות עתירי סיבים תזונתיים. הסיבים חשובים לפעילות התקינה של המעיים, כדי שלא נספוג בלזרה את הרעלים שמופרשים ע"י הכבד דרך מיצי המרה.

  • לאכול מזון עתיר באנרגיית חיים. כן, מעבר לערך הקלורי, הויטמינים והמינרלים למזון יש גם ערך אנרגטי הקרוי בפי היוגים פראנה ובפי הסינים צ'י. החוקר אנדרה סימונטון, בדק את כוח החיים במזונות שונים והגדיר קנה מידה למדידת הויטליות. על-פי קנה מידה זה, רמת אנרגיה של בני אדם בריאים היא 6500. מזון שאנרגיית החיים שלו גבוהה ממספר זה מוסיף לנו חיים, בעוד מזון שרמת האנרגיה שלו פחותה ממספר זה מרוקן אותנו מאנרגית החיים. נחשו אילו מזונות עתירים באנרגית חיים? ניחשתם נכון פירות וירקות טריים.

פיטואסטרוגנים

פיטואסטרוגנים הם חומרים שנמצאים בצמחים אשר דומים מבחינת המבנה שלהם להורמון אסטרוגן הנשי, ויכולים להיקשר לקולטן האסטרוגן בתאים. לפיטואסטרוגנים יש פעולה אסטרוגנית חלשה. היום ידועים ארבע משפחות של פיטואסטרוגנים:

  • איזופלבונים – מצויים בקטניות, בעיקר בסויה ותלתן.

  • קומסטנים – אף הם מצויים בקטניות, בעיקר בסויה, נבטי מש ותלתן.

  • סטילבנים – מצויים בקליפות של ענבים אדומים, ולכן ביין אדום

  • ליגננים – מצויים בעיקר בזרעי פשתן

ישנם צמחי מרפא שעוזרים להקלה על תופעות גיל המעבר. מומלץ לפנות להרבליסט מוסמך שירכיב פורמולה מותאמת למטופלת.

ניקוי רעלים

ב 2012 יצא דוח של הארגון העולמי לבריאות שמתריע על הסכנה של כימיקאלים משבשי הורמונים. החומרים הללו נמצאים בהרבה מוצרי צריכה שאנו משתמשים בהם יום יום: מוצרי טיפוח, בקבוקי הפלסטיק שאנו שותים מהם, וגם חומרי הדברה שיש על המזון שלנו. חשוב להיות מודעים לחשיפה שלנו לרעלים ולהשתדל להפחית אותה למינימום. לשם כך יצרתי את קורס בית בריא שיעזור לכן להכיר מה מזיק ואילו תחליפים מיטבים קיימים. מעבר לכך חשוב לתמוך באיברי ניקוי הרעלים שיש להנו בגוף: העור, מערכת הלימפה, הכליות והכבד. אחת הדרכים הכי טובות לנקות רעלים מהגוף היא דרך סאונה.

מקורות

  1. Rossouw JE, Anderson GL, Prentice RL, et al (2002). "Risks and benefits of estrogen plus progestin in healthy postmenopausal women: principal results From the Women's Health Initiative randomized controlled trial". JAMA 288 (3): 321–33

  2. Chlebowski RT, Anderson GL., Menopausal hormone therapy and breast cancer mortality: clinical implications, Ther Adv Drug Saf. 2015 Apr;6(2):45-56. doi: 10.1177/2042098614568300. Review.

  3. Fishman JR, Flatt MA, Settersten RA Jr., Bioidentical hormones, menopausal women, and the lure of the "natural" in U.S. anti-aging medicine. , Soc Sci Med. 2015 May; 132:79-87. Epub 2015 Feb 19.


45 views0 comments
bottom of page